Zoek

1.01 Ons onderwijs

Inspirion
Inspirion van Aloysius De Roosten is een manier van leren, die de leerlingen goed voorbereidt op de toekomst en de wereld om hen heen. Inspirion draait om ontdekken, onderzoeken, oplossen, samenwerken, creativiteit en andere belangrijke vaardigheden die leerlingen een voorsprong geven in de maatschappij. Het staat voor inspirerend, uitdagend en nóg leuker leren. Alle leerlingen krijgen zinvol, eigentijds en uitdagend onderwijs aangeboden, waarbij talenten worden aangesproken en interesse wordt gewekt op het niveau dat bij het kind past. Het moderne gebouw ondersteunt Inspirion. 

Er zijn vier ‘inspiratielabs’ te onderscheiden: 
1 Mens en Natuur met de vakken biologie, natuur- en scheikunde en techniek;
2 Mens en Maatschappij met de vakken geschiedenis, aardrijkskunde, economie, levensbeschouwing en maatschappijleer;
3 Kunst en Cultuur met beeldende vakken, muziek en het kunstvak (CKV);
4 Moderne Vreemde Talen met Engels, Duits en Frans. 

De vakken Nederlands en wiskunde worden apart gegeven en zijn belangrijk voor de lessen in de inspiratielabs. In elke les wordt van leerlingen gevraagd om gebruik te maken van hun taal- en rekenvaardigheden. De school heeft een taalbeleidsplan en een rekenbeleidsplan. Deze plannen beschrijven hoe de school waarborgt dat leerlingen hun taal- en rekenvaardigheden ontwikkelen. Lichamelijke opvoeding wordt in de gemeentelijke sporthal aangeboden op 1 km afstand van de school.
 
Zoals al eerder aangegeven staat de ontwikkeling van “het totale mens-zijn” centraal bij Aloysius De Roosten. Niet alleen de cijfers tellen, maar ook het ontwikkelen van vaardigheden voor morgen is van belang. Aloysius De Roosten staat voor kwalitatief goed onderwijs en zelfontplooiing van leerlingen in een rijke leer- en leefomgeving, waar leerlingen zichzelf leren kennen, altijd in relatie met de ander en de omgeving. Als daarbij een extra handje nodig is om dat te bereiken, dan zetten de docenten en het ondersteuningsteam zich daarvoor in.Een ander belangrijk uitgangspunt van Inspirion is begeleiding en uitdaging waar dit nodig is.

 

 

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) 

Loopbaanoriëntatie en -begeleiding, waaronder het ik-vak, is al vanaf leerjaar 1 opgenomen in het onderwijsaanbod van Aloysius De Roosten en loopt als een rode draad door alle vier de schooljaren. Door deze procesmatige aanpak  komt de leerling tot de beste keuze voor zijn/haar toekomst. Leerlingen zijn niet alleen op school met LOB bezig. Zij oriënteren zich ook buiten school op hun loopbaan. Zo brengen zij onder andere een bezoek aan bedrijven, vervolgopleidingen, de Onderwijsbeurs en er is een Bliksemstage. Ook wordt er een beroepsinteressetest gemaakt.

De school begeleidt leerlingen in het zelf laten werken aan en reflecteren op competenties. De leerlingen weten op deze wijze steeds beter wie ze zijn, waar bijzondere kwaliteiten liggen en wat mogelijkheden zijn voor de toekomst. In een portfolio houden leerlingen hun ontwikkelingen bij. Tijdens de 'Hoe gaat het gesprekken' vertelt de leerling waar hij/zij trots op is of waar hij/zij nog in wil groeien. Leerlingen leren over zichzelf te praten en ontdekken wat bij hen past en wat ze nodig hebben. Het gesprek met ouders en de mentor is belangrijk. Door het stellen van verdiepende vragen komt stap voor stap de juiste keuze in beeld. Gedurende de vier schooljaren bouwt de leerling een loopbaandossier op. In dit dossier kan de leerling terugkijken naar het proces dat hij/zij doorlopen heeft om tot een goede keuze te komen. 

Op diverse momenten in de schoolloopbaan van de leerling moeten belangrijke keuzes worden gemaakt. Bij deze keuzes betrekt de school de ouders en de leerling. De school organiseert regelmatig algemene ouderavonden in het kader van de keuzebegeleiding.

Leerjaar 2:
De leerlingen maken een keuze tussen tekenen of muziek, Duits of Frans, geschiedenis of aardrijkskunde.   

Leerjaar 3:
Aan het einde van leerjaar 3 kiest de leerling een profiel uit een van de vier profielen die binnen het vmbo worden aangeboden: Zorg en Welzijn, Techniek, Economie of Groen. Bij ieder profiel hoort een vakkenpakket bestaande uit zes examenvakken. Voor meer informatie hierover klik hier. Sommige leerlingen kiezen graag een zevende vak in verband met een betere aansluiting op bepaalde opleidingen binnen het vervolgonderwijs.  In overleg met het docententeam wordt bekeken of dit haalbaar is. De leerling maakt de keuze in samenwerking met het docententeam en de ouders.

Leerjaar 4:
Aan het eind van leerjaar 4 maakt de leerling een keuze voor een vervolgopleiding. De mentor begeleidt de leerling in dit keuzeproces. Soms zijn er specifieke vragen over een opleiding die de mentor niet kan beantwoorden. Op dat moment wordt er contact gezocht met mevr. I. Reijnders de decaan van de school. Zij heeft meer specialistische kennis en kan ingezet worden bij een gesprek met ouders en leerling. De decaan participeert in een netwerk waarin ook decanen van andere voortgezet onderwijsscholen en MBO opleidingen zitting hebben. Op deze wijze is de decaan goed op de hoogte van de regionale mogelijkheden.

Af en toe zijn er leerlingen die moeite hebben om te kiezen. Voor deze leerlingen kan de doorstroomcoach worden ingezet. Deze coach gaat nog diepgaander in gesprek met de leerling en de ouders en heeft rechtstreeks contact met het MBO. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat ook deze groep leerlingen zich ingeschreven heeft voor een vervolgopleiding voordat zij de school verlaten.

Verlengde schooldag

De verlengde schooldag sluit aan bij ons onderwijs Inspirion. Hierbij kunnen leerlingen naast de reguliere lessen na schooltijd kennis maken met diverse activiteiten op o.a. sportief, kunstzinnig, cultureel, technisch en muzikaal gebied. De activiteiten worden door de diverse inspiratielabs aangeboden.

Burgerschap

Burgerschap is erg belangrijk binnen het onderwijs en is een van de competenties waaraan gewerkt wordt binnen Aloysius De Roosten. De school bereidt leerlingen voor op maatschappelijke vraagstukken en werkt in diverse projecten samen met de buurt. Ook wordt er tijdens projecten en in de lessen aandacht besteed aan omgaan met elkaar, cyberpesten, social media, gezond eten, omgaan met alcohol en drugs. 

Terug naar het overzicht