Zoek

1.05 Onderwijstijd

De onderwijstijd wordt gepland volgens de wettelijke richtlijnen. Voor het vmbo betekent dat, dat er 3700 lesuren moeten worden gegeven verspreid over vier leerjaren. Aloysius De Roosten draagt zorg voor het behalen van deze norm. De onderwijstijd wordt besteed aan het verzorgen van reguliere lessen, het werken aan projecten, het bieden van lessen loopbaanbegeleiding en -oriëntatie, mentorbegeleiding, het bezoeken van bedrijven, het verzorgen van educatieve excursies en andere onderwijsactiviteiten.

Om de geplande onderwijstijd te realiseren heeft de school maatregelen getroffen. Voorbeelden hiervan zijn:
Bij uitval van docenten wordt voor de leerlingen opvang en begeleiding georganiseerd door de eigen docenten van de school. Docenten zijn binnen het rooster standaard gefaciliteerd voor deze opvanguren. Dit zijn de zogenaamde stand-by uren. Leerlingen kunnen tijdens deze uren onder begeleiding van een vervanger verder werken aan opdrachten gericht op het vak dat wordt vervangen. 
Vergaderingen, bijeenkomsten en scholing van docenten worden voornamelijk gepland op de maandagmiddag, de vaste vergadermiddag voor het team. Leerlingen hebben op maandag daarom les t/m het zesde lesuur.
De school wil lesuitval zoveel mogelijk beperken, maar kan dit helaas niet altijd voorkomen. Als teveel docenten tegelijkertijd ziek zijn, is het niet mogelijk alle lessen te vervangen. Als lesuitval wordt voorzien (dit zou een uitzondering moeten zijn), wordt dit bekend gemaakt via de beeldschermen in de hal, aula en lounge en via zermelo.
Terug naar het overzicht